ממש לאחרונה עלה האתר שלי לאוויר. יש הרבה דברים שהכנתי את עצמי לקראתם אך את כמות קבלת ההחלטות שתידרש ממני אפילו לא התחלתי לדמיין (מניחה שאנשים שעומדים בפני תהליך של רכישת דירה חדשה ומתעסקים עם החלטות על אריחים, קרמיקות ומטבחים ירגישו שותפים לתחושות שלי). בימים שהייתי יותר קשובה לעצמי שמתי לב כשאני מתמודדת באופן רצוף עם קבלת החלטות אני הופכת לעייפה יותר.
כמות ההחלטות שאנו נדרשים להחליט בכל יום היא עצומה, יש הטוענים כי אדם בעולם המערבי צריך לקבל מעל 35,000 החלטות ביום! החל ממה ללבוש לעבודה, מה לאכול בארוחת ערב, ועד האם לקנות פלפלים כתומים או צהובים בסופר.
לכולנו יש מעיין "בטריית אנרגיה" בתחילת היום, וככל שאנו נדרשים לקבל יותר החלטות במהלך היום, כמות האנרגיה בבטרייה יורדת.
מסתבר שיש תופעה כזו, הנקראת "תשישות מקבלת החלטות" (decision fatigue) והיא מתארת את האופן בו קבלת החלטות הופכת קשה יותר ויותר ככל שהיום מתקדם ומאגרי האנרגיה שלנו הולכים ומתאדים. מחקרים הוכיחו כי אנו מקבלים החלטות טובות יותר בבוקר מאשר בערב.
יש דרכים שונות להתגבר על "תשישות מקבלת החלטות" :
★ לצמצם את אפשרויות הבחירה:
פעם, בתקופת חיים אחרת נכנסתי עם הילדים שלי לחנות ממתקים ענקית בחו"ל. הם היו המומים ולא ידעו מה לבחור. הזמן עבר והבלבול שלהם רק גדל. ברגע שתחמתי להם את ההחלטה (אמרתי להם שהם יכולים לבחור שוקולד אחד ומשחק ממתק אחד), היה להם הרבה יותר קל לבחור.
★ שגרה קבועה:
מפורסמים שונים משתפים כי הם מעדיפים להיצמד לבגד קבוע כדי להוריד את רמת קבלת ההחלטות בתחומים בהם אין מבחינתם משמעות. סטיב גובס נצמד לחולצות הגולף השחורות, מארק צוקרבג הולך עם טישרט אפורות, ("אני מעוניין לסדר את החיים שלי כך שאני צריך לקבל כמה שפחות החלטות בכל מה שלא קשור לשיפור חיי הקהילה…אני מרגיש כאילו איני עושה את העבודה שלי אם אני מבזבז אנרגיה על דברים מטופשים או שטחיים"). המיליארדר ריצ'ארד בנסון לובש מכנסי גינס כחולים וחולצות לבנות. ואובמה בתקופת כהונתו כנשיא לבש בעיקר חליפות כחולות או אפורות ("אני מנסה לצמצם את מספר ההחלטות… אי אפשר שהפרטים הקטנים יסיחו את דעתנו כל היום").
★ Timing is everything – התזמון הוא שחשוב:
לקבל החלטות חשובות בשעות הבוקר ולא אחה"צ והערב (זוכרים את בטריית האנרגיה?)
★ כשאנו מקבלים החלטה – חשוב לשמור על דיוק וחידוד.
לא לומר לעצמנו "אתחיל לאכול בריא", אלא לפרוט לדברים יותר ספציפים. 3 ארוחות מסודרות. קינוח רק בסופ"ש. לשתות 10 כוסות מים ביום וכו'.
★ להתמקד בהחלטות החשובות
האם לאכול לארוחת ערב יוגורט או סלט, זו החלטה פחות משמעותית והיא שורפת אנרגיה חשובה שיכולה להיות מופנת להחלטות יותר חשובות.
★ כובד ההחלטה
יש החלטות שאפשר להתחרט עליהן , ולבחור מההתחלה (למשל, מה אכין לארוחת שישי), ויש החלטות שאחרי שהחלטנו ופעלנו בכיוון הדרך אחורה יותר קשה (לקנות דירה ). להחלטות מהקבוצה הראשונה הקדישו פחות זמן מאשר החלטות מהקבוצה השנייה.
★ אינטואיציה
לפעמים אנו מרגישים תחושות שאנו לא יכולים להסביר גבי דברים מסויימים. זוהי האינטואיציה. מעיין תחושת בטן. האינטואיציה שלנו יכולה לומר לנו שמשהו עשוי להיות הדבר הנכון או משהו מוטעה לחלוטין".
הרבה פעמים בהחלטות חשובות, אני מטילה מטבע, ומה שיוצא זה מה שקובע. אם יצא מה שיצא ואני מרגישה בגוף אכזבה מהתוצאה, אני מבינה שהאינטואיציה מסמנת לי שלא בחרתי נכון ואז אני לפעמים משנה את ההחלטה. תתחילו להקשיב לאינטואיציה שלכם וקחו גם אותה בחשבון כשאתם צריכים להחליט.
ברגע שאנחנו מקבלים החלטה ומתחילים לחשוב על הפעולות להגשמתה, המוח נכנס למצב של ביצוע, ואנו מרגישים מסוגלים ובעלי שליטה.
על איזה החלטות פחות משמעותיות אתם יכולים לוותר?